Blog

Het afsluiten van een autoverzekering


september 5, 2016 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Latest News


Wanneer je in het bezit bent van een auto en daarmee op de weg rijdt, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je moet een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor de auto, dit houdt in dat als jij schade toebrengt aan een ander met jouw auto, dat je dan bent je voor die kosten verzekerd. Maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen auto te verzekeren tegen schade.

Soorten dekkingen

Er zijn drie soorten dekkingen:

WA autoverzekering: de verplichte verzekering, waarbij de autobezitter verzekerd is tegen schade die hij aanbrengt aan personen, auto’s of andere zaken met zijn auto. Wil je weten of ruitschade ook bij een WA verzekering gedekt is lees dan dit artikel.

WA + beperkt casco: deze verzekering biedt ook dekking voor schade die wordt aangebracht aan jouw auto zonder je eigen schuld, bijvoorbeeld door storm, vandalisme, diefstal of brand.

WA + all risk: bij deze verzekering ben je naast de WA-dekking en beperkt casco ook verzekerd tegen schade aan je eigen auto door eigen schuld. Bijvoorbeeld wanneer je tegen een paaltje aanrijdt, dan wordt de schade vergoed.

Welke autoverzekering afsluiten?

Om te bepalen voor welke dekking je kiest is het verstandig om naar de leeftijd van je auto te kijken. In het algemeen wordt geadviseerd om bij auto’s die ouder zijn dan 10 jaar alleen een WA-verzekering af te sluiten, omdat de premie voor extra verzekeren vaak niet opweegt tegen eventuele schadekosten. Bij auto’s in de leeftijd van 6 t/m 10 jaar wordt geadviseerd om beperkt casco af te sluiten en bij auto’s t/m 5 jaar een all risk verzekering. Bij diverse verzekeraars zijn ook calculators te vinden die een advies kunnen uitbrengen welke dekking het beste bij jouw auto past.

Schadevrije jaren

Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je het aantal schadevrije jaren opgeven. Het aantal schadevrije jaren bepaalt de hoogte van je premie, hoe meer schadevrije jaren, des te meer korting je ontvangt. Ook is de hoogte van de premie onder andere afhankelijk van jouw leeftijd, de leeftijd van je auto en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

Comments