Blog

Het importeren van een auto uit Amerika


januari 8, 2020 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Uncategorized


Het importeren van een auto uit Amerika gaat er doorgaans iets anders aan toe dan het importeren van een auto uit een van de populaire Europese landen zoals Duitsland, Zwitserland en België.
Uiteraard moet ook een geïmporteerde auto uit de VS in Nederland netjes voldoen aan de eisen die gesteld worden bij een RWD-Keuringsstation, maar daarnaast komen er natuurlijk andere kosten bij kijken omdat het gaat over overzee transport dat plaats moet vinden.

Aanpassingen
Het laten keuren van een Amerikaanse auto is iets ingewikkelder dan het laten keuren van een auto uit bijvoorbeeld België of Zwitserland. De keuring blijft in principe hetzelfde, maar een goedkeuring wordt gewoonweg minder snel gegeven. Dit komt omdat Amerikaanse auto’s vaak niet voldoen aan de gestelde Europese normen voor alle voertuigen binnen Europa. Onder de benodigde aanpassen vallen doorgaans het aanpassen van de trekhaak, het monteren van afwezige zijlichten, en het monteren van een mistlamp. Deze missen vaak op Amerikaanse auto’s. De aanpassingen, waarvan er soms meer van zijn, zijn doorgaans niet geheel zonder kosten: €1.200 wanneer het zelf wordt gedaan en zo’n €1.750 als een professionele autogarage het doet (bron: easyimport.nl). Het is echter wel de enige manier om een noodzakelijke RWD-goedkeuring te ontvangen.

Cargadoorkosten
Het overzees transporteren van de auto, het in- en uitladen van de auto in een container, en het betalen van de invoerrechten lopen samen op tot een flinke som. Overzeese transportkosten (inclusief verzekering) lopen vaak op tot minimaal 1.500 euro, en daarbij moeten voor geïmporteerde auto’s uit Amerika invoerrechten betaalt worden. Deze invoerrechten zijn doorgaans afhankelijk van zowel de inkoopprijs als de transportkosten. Voor Oldtimers hoeven geen invoerrechten betaalt te worden en enkel 6% BTW. Voor auto’s jonger dan 30 jaar ligt dit een stuk hoger op 21% BTW. Vergeet ook niet BPM (lees meer).
Natuurlijk zijn er ook verschillende mogelijkheden qua containervervoer. De auto kan een ‘privé’ container krijgen of vervoerd worden met andere auto’s. Voor grotere wagens, vrachtwagens, campers en grote auto’s worden andere containers gebruikt.

Gunstige dollarkoers
Toch blijft, ondanks al de bijkomende kosten die je bij een Europese importauto niet hebt, het kopen en het importeren van een auto in Amerika een aantrekkelijke optie. De gunstige dollarkoers is hier een reden voor.

Een prominente auto dealer,
dealt in auto’s vanuit Canada en Amerika.
Zij stellen dat een Amerikaanse middenklasse dankzij de dollar/euro koers én de vrij lage prijs van Amerikaanse auto, gemiddeld €5.000 tot €10.000 lager ligt dan een Europese middenklasser, en dat dat verschil nog hoger ligt bij een auto uit een hogere klasse: €7.500 tot €20.000.

Ondanks de bijkomende kosten kan het kopen van een Amerikaanse auto dus wel voordeliger zijn voor Nederlanders. Daarnaast is het voor auto liefhebbers van bijvoorbeeld de Amerikaanse Muscle Oldtimers natuurlijk veel interessanter om een kijkje te nemen op de gigantisch uitgebreide Amerikaanse markt.

Comments