Blog

Met eigen auto op wintersport


oktober 18, 2017 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Uncategorized


Met eigen auto op wintersport

Voor het grootste gemak, pak je vanuit Nederland je eigen auto voor op wintersport bij onze nabijgelegen buurlanden. Het is comfortabel en handig als je hele gezin de weg op moet en niet al te veel wilt sjouwen op een vliegveld. En al helemaal als je je naast koffers en tassen ook nog eens je eigen ski- en snowboard spullen mee wilt nemen. Maar toch vergt zo’n dergelijke reis met de auto behoorlijk wat planning vooraf. Wanneer je aan sneeuw denkt, moet je ook denken aan juiste veiligheidsmaatregelen om veilig de weg op te gaan. In sommige landen is een sneeuwketting kopen zelfs verplicht. Dus mocht je deze winter nog van plan zijn om lekker een weekendje de bergen in te trekken, denk hier dan ook even aan.

Verzekering voor in het buitenland

Een belangrijk punt om te checken voor je vertrekt is of je WA-autoverzekering ook geldig is in het buitenland. En kijk daarbij dan met name of het geldig is in het land waar je naartoe gaat. Er zijn namelijk altijd uitzonderingen. Om niet ineens voor een verassing te staan kan het zeker waard zijn om alles even na te lopen.

Daarnaast bieden de meeste verzekeraars ook een optie aan om je extra te verzekeren voor de periode dat je in het buitenland bent. Op wintersport wellicht geen super slecht plan, aangezien sneeuw, ijs en dergelijke gevaarlijke omstandigheden toch zeker vaker zullen voorkomen.

De banden

Banden zijn uiteraard ook erg belangrijk. Deze mogen niet ontbreken uit je lijst. Het is uiterst gevaarlijk om op zomerbanden te rijden wanneer je op wintersport gaat. Tenzij je een adrenaline junkie bent en houdt van slip gevaar. Wij raden het in ieder geval niet aan. Maar de volgende vraag is dan welke band je moet kiezen: winterbanden, : 4-seizoenenbanden, of zelfs sneeuwkettingen. 4-seizoenenbanden zijn niet slecht maar in echt winterse omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan sneeuw of ijzel, daarvoor zijn winterbanden gewoon beter. Ook zijn winterbanden in sommige landen verplicht. Dit is bijvoorbeeld zo in Duitsland. Het is echter goed om te weten is dat 4-seizoenenbanden ook mogen. Sneeuwkettingen kun je het beste ook in de achterbak hebben liggen, want naast het feit dat het handig is om te hebben, hangt het ook af per land wanneer je het wel en niet mag gebruiken.

Autovignetten en tollen

In meerdere landen in Europa is het verplicht een autovignet te hebben, zo ook bijvoorbeeld in Oostenrijk en Zwitserland. Met een vignet sticker mag je gebruik maken van de snelwegen in dat land. Bij bijna alle grensovergangen kun je ze kopen, maar om lange wachtrijen te voorkomen kan je ze beter van te voren bij de ANWB kopen. Als je zonder vignet gezien wordt, kan dat een uiterst duur grapje worden. Ook zijn er in Frankrijk veel tolwegen. Het kan lonen van te voren even te kijken waar deze precies zijn, al is het maar om er voor te zorgen dat je genoeg geld op zak hebt!

Comments